Coronaire hartziekte

Uw hart is de hardst werkende spier in uw lichaam.

Het is de taak van het hart om het bloed door de organen en weefsels in uw lichaam te laten circuleren. Uw hart klopt meer dan 100.000 keer per dag. Zoals elke spier heeft ook uw hart veel zuurstofrijk bloed nodig om gezond te blijven en te blijven functioneren.

De kransslagaders zijn bloedvaten die zich op het hart bevinden en die zuurstofrijk bloed naar de hartspier voeren.

Atherosclerose: aderverkalking

Elk jaar wordt bij miljoenen patiënten een hartaandoening vastgesteld, en een van de meest voorkomende is atherosclerose.

Atherosclerose wordt ook wel 'aderverkalking' genoemd. Het verwijst naar een geleidelijke opbouw van vetafzettingen in de slagaders, wat ervoor zorgt dat de slagaders vernauwd of zelfs verstopt raken.

Wanneer dit proces in de kransslagaders plaatsvindt, wordt het coronaire atherosclerose of coronaire hartziekte (CAD) genoemd.

Bloedvaten en opbouw van plaque

Gezonde bloedvaten zijn sterk en flexibel. Wanneer er zich vetafzettingen, plaque genaamd, ontwikkelen aan de binnenwand van deze slagaders, kunnen er verschillende dingen gebeuren:

  • De binnenwand van de slagader wordt dikker en ruwer
  • De opbouw van plaque vernauwt de opening in de gehele slagader
  • De vernauwing maakt het moeilijker voor het bloed om door de slagader te stromen
  • Het hart moet harder werken om bloed te pompen
  • De plaque kan zich ophopen tot een punt waarop het de bloedstroom door de slagader volledig verstopt
  • De plaque kan ook 'scheuren' of loskomen van de slagaderwand, wat tot een gedeeltelijke of volledige verstopping leidt. Dit kan de bloedtoevoer naar de hartspier ook afsluiten.

Als een of meer slagaders verstopt raken, krijgt het hartweefsel niet de bloedtoevoer die het nodig heeft om te kunnen functioneren. De gevolgen kunnen gaan van lichte pijn in de borst (angina pectoris) tot een ernstig hartinfarct.

Coronaire atherosclerose behandelen

Een van de mogelijke behandelingen voor mensen met de diagnose coronaire atherosclerose is een coronaire bypass operatie (CABG). Dat is een chirurgische ingreep op het hart die de bloedstroom herstelt.
U dient de behandelingsopties met uw arts te bespreken.

De coronaire bypassoperatie begrijpen

Een coronaire bypassoperatie, of CABG (uitgesproken als het Engelse 'cabbage'), is een ingreep waarmee de gezonde bloedstroom naar het hart wordt hersteld. Veel patiënten verwachten niet dat een bypassoperatie op het hart eigenlijk twee chirurgische ingrepen omvat.

  1. Eerst worden één of meer gezonde bloedvaten of verwijderd uit de borst, het been of de onderarm om te worden gebruikt bij het maken van de bypass of bypasses.
  2. Vervolgens creëert de chirurg met de verkregen bloedvaten de bypass, of omleiding, rond de beschadigde of verstopte kransslagader(s) in het hart.

Dankzij deze nieuwe bypasses kan het hart dan zijn broodnodige bloedtoevoer krijgen.

Hart met bypass

Het bypassgedeelte van de operatie

Wanneer een bloedvat uit de onderarm of het been wordt gebruikt, verbindt een chirurg het ene uiteinde van het geoogste bloedvat met de aorta, die het hart van bloed voorziet. Het andere uiteinde wordt bevestigd aan de verstopte kransslagader, waardoor het verstopte gedeelte van de kransslagader wordt omzeild om de bloedstroom te herstellen.

Het is niet ongewoon dat een chirurg tijdens een operatie een of meer van deze transplantaties uitvoert – Afhankelijk van het aantal omleidingen dat de chirurg maakt, kan dit worden aangeduid als dubbele (2), drievoudige (3), viervoudige (4) bypass of meer.