Endoscopische verwijdering van bloedvaten

Vandaag de dag bestaat er een veel minder ingrijpende optie om een bloedvat te verwijderen voor een CABG-procedure, in vergelijking met de traditionele methode en bridging, die meestal slechts een kleine incisie van ongeveer 2 cm lang vereist.  Endoscopische verwijdering van bloedvaten, of EVH, kan worden gebruikt om de grote ader uit het been of de polsslagader uit de arm te verwijderen.

EVH maakt gebruik van speciale minimaal invasieve apparaten om een bloedvat via een kleine incisie te bekijken en te verwijderen. Dit resulteert in veel minder schade aan de omliggende weefsels van het been of de onderarm, wat het risico op infectie en postoperatieve pijn vermindert in vergelijking met de traditionele methode.

Net als bij andere methodes voor het verwijderen van bloedvaten, is er bij EVH een risico op infectie, thermische verwonding, bloeding, hematoom en wonddehiscentie. Daarnaast kan het gebruik van EVH-apparatuur in zeer zeldzame gevallen, resulteren in een CO2-embolie ten gevolge van gasinsufflatie.

EVH veroorzaakt niet alleen veel minder pijn en littekens, het betekent ook dat patiënten sneller kunnen herstellen, terug kunnen keren naar hun normale mobiliteit en eerder kunnen beginnen met hun hartrevalidatieprogramma.

Meer informatie over de voordelen van EVH

In verschillende klinische studies zijn belangrijke voordelen aangetoond als gevolg van het gebruik van endoscopische verwijdering van bloedvaten, waaronder:

   • Aanzienlijk minder risico op infectie en wondcomplicaties
   • Minder postoperatieve pijn en zwelling
   • Sneller herstel met minimale littekenvorming
   • Grotere patiënttevredenheid

Ongeacht hoe de procedure wordt uitgevoerd, blijven andere bloedvaten in het been of de onderarm op hun plaats.

EVH is de standaard in de Verenigde Staten en wordt in de meeste hartchirurgische centra uitgevoerd. Het is een goede optie voor veel patiënten. Maar omdat iedereen uniek is, moet u uw keuzes met uw arts bespreken.

Endoscopische verwijdering van de polsslagader (endoscopic radial artery harvesting, ERAH)

Vandaag de dag kunnen chirurgen ervoor kiezen om de polsslagader uit de onderarm van de patiënt te verwijderen met behulp van een minimaal invasieve techniek in plaats van een lange incisie te maken.
Het is niet bij alle patiënten mogelijk om de polsslagader te gebruiken voor de omleiding. Uw arts zal beslissen welk bloedvat in uw geval het beste kan worden gebruikt.